Γλυκό καρυδάκι Νο 2

Υλικά:
1.6 κιλά καρύδια
1.6 κιλά ζάχαρη
960 ml. νερό

1 χούφτα ασβέστη
1 κουταλιά ξινό
200 ml γλυκόζη
αμύγδαλα
κανέλλα, γαρύφαλλο, βανίλια 

ΕΚΤΈΛΕΣΗ:
Καθάρισα όλα μου τα καρύδια με το gadgetάκι που καθαρίζω τις πατάτες και με βολεύει απίστευτα! ("Προσοχή!! Φοράμε πάντα γάντια!!"
Αν βάψει έστω και λίγο το χέρι μας, κάνει γύρω στις δύο εβδομάδες να βγει....
φανταστείτε να γινόταν εντελώς μαύρο!!).
 Καθάρισα ανά δεκάδες και έπειτα περασα ένα καρφί κατά μήκος τους, ώστε να ξεπικρίσουν και εσωτερικά. 

 Έπειτα, τα έβαλα σε μια λεκανίτσα και τη γέμισα με νερό. Το νερό αυτό θέλει άλλαγμα κάθε μέρα, για 4-5 ημέρες.
Θα δείτε το χρώμα του νερού και θα καταλάβετε πότε είναι εντάξει..
Κάθε μέρα το νερό σας θα γίνεται πιο μαύρο. Το ίδιο και τα καρύδια σας.
 Όταν τα καρύδια μαυρίσουν εντελώς και το νερό αρχίζει και χάνει τη μαυρίλα του, γίνεται καφετί-πορτοκαλί, τότε είναι έτοιμα!!
Αλλά και πάλι, δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη!.
Τα έβαλα σε ξεχωριστό μπολ διαλύοντας στο νερό τους αυτή τη φορά, μια χούφτα ασβέστη!! Τα άφησα έτσι, ένα βράδυ!
 Το επόμενο πρωί, τα ζεμάτησα τρεις φορές. Όταν λέω ζεμάτησα εννοώ πως ζέστανα νερό, και όταν έφτασε σε σημείο βρασμού το έριξα στα καρυδάκια. 

Το άφησα 2 λεπτά και το έχυσα. Την ίδια διαδικασία την έκανα συνολικά 3 φορές. 
Έπειτα, τα έβαλα σε κρύο νερό, και τα άφησα για 5-10 λεπτά, μέχρι να κρυώσουν λίγο. 
Άδειασα το νερό και έβαλα καινούριο -κρύο πάντα- με μια κουταλιά περίπου ξινό.
 Τα άφησα για μισή ώρα μέσα στο ξινό.
Έβαλα 1.6 κιλά ζάχαρη με 960 ml. νερό (η αναλογία είναι 1 κιλό ζάχαρη, 600 ml. νερό) να 

βράσουν για 5 και παραπάνω λεπτά και έπειτα έριξα τα καρύδια μου, μέχρι να πάρουν βράση. 
Την επόμενη ημέρα, τα έβαλα να ξαναβράσουν, προσθέτοντας μισό βαζάκι γλυκόζη,
αμύγδαλα φιλέ (το ιδανικό θα ήταν ένα ολόκληρο αμύγδαλο μέσα σε κάθε καρυδάκι αλλά δεν είχα) και τα μυρωδικά μου.
Ο καθένας προσθέτει ότι  μυρωδικά νομίζει. Εγώ έβαλα κανέλα, γαρύφαλλο και βανίλια

Έβρασα το γλυκό μέχρι να δέσει το σιρόπι του, το άφησα να κρυώσει, και το μοίρασα σε αποστειρωμένα βάζα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΕΪΚ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ

Χαλβάς στο φούρνο Κυπριακός