Τούρτα αμυγδάλου



Υλικά για 8-10 άτομα
Για τη βάση

5 αβγά
125 γρ. ζάχαρη
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
70 γρ. αμύγδαλο, σε σκόνη (περασμένο από το multi)
Για τη γέμιση

350 ml γάλα, φρέσκο
150 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
80 γρ. ζάχαρη
40 γρ. κορν φλάουρ
1 αβγό
κρόκοι από 3 αβγά
30 γρ. λικέρ αμύγδαλο (αμαρέτο)
250 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
Για το σιρόπι
150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. νερό
30 γρ. λικέρ αμύγδαλο (αμαρέτο)
φιλέ αμύγδαλο καβουρδισμένο και ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Βάση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.


 











Στο μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τα αβγά και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. 


Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και το αμύγδαλο, ανακατεύοντας απαλά με μια πλαστική σπάτουλα. 

 
 

Απλώνουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και ψήνουμε για 20-30 λεπτά. 
 
Μόλις κρυώσει καλά, την ξεφορμάρουμε.

Κρέμα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος.

  Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τα αβγά και μόλις πάρει βράση το γάλα με την κρέμα ρίχνουμε λίγο στα αβγά, ανακατεύοντας συνεχώς. 
 
 Μόλις πάρουν τη θερμοκρασία του, τα αδειάζουμε στο υπόλοιπο γάλα, το ξαναβάζουμε στη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου η κρέμα αρχίσει να κοχλάζει. 
Στο τέλος προσθέτουμε 2 κ.σ. γλυκό του κουταλιού αμύγδαλο αλεσμένο. 
Η στο τέλος λικέρ αμαρέτο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα ταψί για να κρυώσει, σκεπάζοντάς την με μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα. 
Τη χτυπάμε με το σύρμα ή στο μίξερ για να γίνει λεία και μαλακή. Σταματάμε το χτύπημα και ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας με μια πλαστική σπάτουλα.

Σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 2 λεπτά από την ώρα που αρχίζει να κοχλάζει. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει ρίχνουμε το ποτό και ανακατεύουμε.

Σύνθεση: Κρατάμε στην άκρη λίγη κρέμα για την επικάλυψη. Κόβουμε τη βάση σε τρεις ίσους δίσκους. 

 Τοποθετούμε τον πρώτο σε μια πιατέλα και σιροπιάζουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου. Στρώνουμε ομοιόμορφα τη μισή κρέμα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία τελειώνοντας με τον τρίτο δίσκο.
  Καλύπτουμε την τούρτα με την κρέμα που κρατήσαμε στην άκρη και πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο φιλέ αμύγδαλο και ζάχαρη άχνη. 
  Αφήνουμε την τούρτα για 1 ώρα στο ψυγείο να σφίξει και σερβίρουμε. 
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΕΪΚ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ

Χαλβάς στο φούρνο Κυπριακός