Καττιμέρι τυλιχτό, νηστίσιμο.

Εκδοχή Α΄
Για τη ζύμη:
5 φλιτζάνια αλεύρι

1/4 φλιτζανιού φυτικό βούτυρο
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1/2 κ.γ. αλάτι
Νερό όσο χρειαστεί
2 φλιτζάνια αμύγδαλα κοπανισμένα
Κανέλα
1/2 ποτήρι ζάχαρη

Για το σιρόπι:
3/4 φλιτζανιού μέλι
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλα


Εκδοχή Β΄
Για τη ζύμη:
500 γρ. αλεύρι φαρίνα (περίπου 4 1/2 φλιτζάνια τσαγιού)
150 mI λάδι (1 φλιτζάνι τσαγιού παρά ένα δάκτυλο)
1/2  κουταλάκι τσαγιού Baking Powder
2 φλιτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό
Χυμό μισού λεμονιού
Λίγο αλάτι

Για τη γέμιση:
200 γρ. αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
2 κουταλάκια τσαγιού κανέλα αλεσμένη
1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι

Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
1 ξύλο κανέλα
Εκδοχή Β΄
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Αφήνουμε να κρυώσει.
Για να φτιάξουμε τη ζύμη, ανακατεύουμε τη φαρίνα με το αλάτι και το λάδι. Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε. Αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας μαζί τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη και την κανέλα.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πολύ λεπτό. Αν θα το ανοίξουμε στο χέρι, μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο και με το κάθε ένα κομμάτι ανοίγουμε ένα μεγάλο στρογγυλό φύλλο.
Το αλείφουμε με λάδι και απλώνουμε γέμιση.
Τυλίγουμε σε ρολό και το στρίβουμε κρατώντας τις δύο άκρες. Το βάζουμε σε ταψί.
Αν θα χρησιμοποιήσουμε μηχανή για το άνοιγμα του φύλλου, φτάνουμε μέχρι το τελευταίο στάδιο και δουλεύουμε με τρία φύλλα ταυτόχρονα. Αλείβουμε το πρώτο με λάδι και απλώνουμε γέμιση. Επαναλαμβάνουμε με τα άλλα δύο και τυλίγουμε σε ρολό. Το στρίβουμε κρατώντας τις δύο άκρες Το βάζουμε σε ταψί.
Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
Αλείφουμε το καττιμέρι με λάδι και ψήνουμε πρώτα σε μέτριο φούρνο για μια ώρα και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα μία ως μιάμιση ώρα.
Μόλις ψηθεί, περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
Ψήσιμο στο φούρνο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΕΪΚ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ

Χαλβάς στο φούρνο Κυπριακός